Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

O "ήρωας" της Σοβιετικής Ένωσης τιμήθηκε μακριά από την γη που κατέστρεψε

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο.
Διάσημη μουσική, σταρ του σινεμά, πολιτικές προσωπικότητες και δημόσια πρόσωπα συνεχάρηκαν τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΣΔ, κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην 80ή επέτειο των γενεθλίων του. Περιέργως πως, η γιορτή δεν έγινε στην πατρίδα του κ. Γκορμπατσόφ. Η πομπώδης παράσταση πραγματοποιήθηκε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.
To Royal Albert Hall
Το τραγούδι της βραδιάς λάλησε το γερμανικό ροκ συγκρότημα The Scorpions. Το τραγούδι, με τίτλο "Wind Of Change", προσωποποιούσε την πτώση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη - η εκδήλωση, στην οποία ο Γκορμπατσόφ έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο.
Γνωστοί καλλιτέχνες από τη Δύση και την Ανατολή στριμώχνονταν στο Royal Albert Hall, να συγχαρούν τον Γκορμπατσόφ για την επέτειο του και το «κατόρθωμά» του. Οι οικοδεσπότες - Sharon Stone και ο Kevin Spacey - παρουσίασαν τα ελάχιστα γνωστά στοιχεία για τη ζωή του Γκορμπατσόφ και των δραστηριοτήτων του, για το βρετανικό κοινό.
Στην ομιλία προς τους προσκεκλημένους του, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ομολόγησε ότι έχει την ελπίδα να ζήσει έως και τα 90. Είπε επίσης ότι παρ' όλες τις αντιθέσεις της εποχής του, ήλπιζε ότι θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους την κατανόηση της ελευθερίας. Τελικά συνειδητοποίησε ότι η μοίρα ενός μεταρρυθμιστή δεν πρέπει να είναι απαραιτήτως η δυστυχία.
«Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι ευτυχισμένος άνθρωπος", είπε ο πρώην ΓΓ του ΚΚΣΕ.
Γκορμπατσόφ "Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο» λέγαν τα βραβεία που δόθηκαν με περίοπτα σύγχρονα στοιχεία κατά τη διάρκεια της επίδειξης γκαλά. Τα τρία βραβεία είχαν τα ονόματα "Περεστρόικα", "Glasnost," και "Uskorenie."
Το "Περεστρόικα" απονεμήθηκε στον εφευρέτη του World Wide Web, Sir Timothy Berners-Lee. Ο βραβευμένος δεν ήταν σε θέση να παραστεί στην τελετή, και το βραβείο απονεμήθηκε στον αδελφό του Μιχαήλ.
Το "Glasnost" (βραβείο) απονεμήθηκε στον ιδρυτή του CNN(!) και της Goodwill Games Τεντ Τέρνερ για τη μοναδική συμβολή του στην ανάπτυξη της ανοικτής παγκόσμιας κουλτούρας.
Το "Uskoreniie" (βραβείο για την ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης και της τεχνολογίας) στονμηχανικό από την Κένυα, Evans Wadongo. Το 2004, όταν ήταν 18 ο Evans, εφηύρε ένα ηλιακό φωτιστικό.
"Σήμερα, τιμούμε τους ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο. Το βραβείο αυτό έχει περισσότερο ηθική αξία, παρά υλική," δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ο Mikhail Gorbachev πραγματοποίησε τη συναυλία γκαλά και την απονομή στο Λονδίνο, όχι στη Μόσχα. Στη Ρωσία, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε ανθρώπους που να εγκρίνουν και να επαινέσουν το ρόλο του στην παγκόσμια ιστορία. Πολλοί Ρώσοι πιστεύουν ότι ο Γκορμπατσόφ, προκάλεσε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η υπερδύναμη διαλύθηκε, αν και εκατομμύρια άνθρωποι εξέφρασαν την επιθυμία τους να διατηρήσουν τη Σοβιετική Ένωση σε εθνικό δημοψήφισμα με 75%.
.
Ο διαφημιστής της πίτσας. Βραβείο Νόμπελ ειρήνης. (1)
To κανάλι TVC διεξήγαγε μια δημοσκόπηση για το 2005 για το πώς οι Ρώσοι εκτιμούν τα αποτελέσματα της περεστρόικα του Γκορμπατσόφ. Οι απαντήσεις ήταν οι εξής:
Η δημοκρατία και glasnost - 1,5%
Η φτώχεια και ανομία - 70%
Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ - 28,5%.
Πολλοί Ρώσοι ειδικοί κατηγορούν τον Γκορμπατσόφ για το γεγονός ότι το εξωτερικό χρέος της ΕΣΣΔ αυξήθηκε 5,5 φορές στα χρόνια της εξουσίας του, ενώ ο χρυσός του έθνους και τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν 11 φορές. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, πολλοί σοβιετικοί πολίτες βρέθηκαν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Όταν ο Γκορμπατσόφ ήρθε στην εξουσία στην ΕΣΣΔ, πολλοί άνθρωποι είχαν την ελπίδα ότι ο νέος αρχηγός θα έφερνε δημοκρατικές ελευθερίες και ευημερία για ολόκληρο το έθνος. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα επιτύχουν σύντομα το βιοτικό επίπεδο της Ευρώπης και της Αμερικής . Αυτή η περίοδος των ονειρικών ελπίδων τελείωσε πολύ γρήγορα. Ο Γκορμπατσόφ άρχισε να εξελίσσεται σε εθνικό αντι-ήρωα από το 1990.
Σήμερα, η πλειοψηφία των Ρώσων συνδέουν τον Γκορμπατσόφ με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι άνθρωποι συνδέουν το όνομά του με την πτώση του κομμουνισμού, την εκστρατεία κατά του αλκοόλ, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Πρόκειται για τη διάλυση της ΕΣΣΔ που έρχεται στο μυαλό της πλειοψηφίας των Ρώσων, όταν σκέφτονται τον Γκορμπατσόφ. Γι 'αυτούς, ήταν "το μεγαλύτερο επίτευγμα" του Γκορμπατσόφ και παραμένει έτσι 20 χρόνια αργότερα.
Αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός, χωρίζει τους Ρώσους και τους πολίτες των άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών σε δύο στρατόπεδα - στο μεγάλο και στο μικρό. Εκείνοι που είναι παλαιότεροι, εκείνοι που έζησαν τον σοβιετικό τρόπο ζωής, στο μεγαλύτερο βαθμό, αντιμετωπίζουν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πολύ αρνητικά. Οι θαυμαστές του, ή τουλάχιστον εκείνοι, που του δίνουν πίστωση, είναι η απόλυτη μειοψηφία. Αυτή η στάση δεν έχει αλλάζει εδώ και χρόνια. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση θα συνέχιζε την ύπαρξή της, αν ο Γκορμπατσόφ δεν είχε έρθει στην εξουσία στη χώρα. Για να το πω με λίγα λόγια, οι Ρώσοι δεν πιστεύουν στον ιστορικό προκαθορισμό της διάλυσης της ΕΣΣΔ.

(1) Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό "έπαθλο" της τάξης των 10  εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 18  εκατομμύρια ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...