Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Μετά τον Μπαν Κιμ Μουν τι;

Οι ΓΓ υπηρετούν πενταετείς θητείες. Κανείς μέχρι τώρα δεν κατείχε το αξίωμα περισσότερα από 10 χρόνια. Στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στο XV Κεφάλαιο, το άρθρο 97 εξουσιοδοτεί τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης να διορίσουν επικεφαλής του σώματος. Μια διαδικασία καρμπόν κάθε φορά, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρουσιάζουν έναν υποψήφιο που συνήθως εκλέγεται.
Πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο να έχουν περισσότερα να πουν πάνω από τη διαδικασία επιλογής. Η Αμερική δεν αποδέχεται κανέναν γενικό γραμματέα που δεν τον ελέγχει.


Όταν λήξει η θητεία του νοτιοκορεάτη Μπαν ΚΙΜ Μουν στις 31 Δεκεμβρίου, ένας νέος εκπρόσωπος θα καταλάβει το γραφείο του, που κατέχει από την 1η Ιανουαρίου 2007, μια θητεία που και ο προκάτοχός του, Κόφι Ανάν αντανακλά την αποτυχία, την προδοσία και τη συνενοχή στα κορυφαία  Αμερικανονατοικά εγκλήματα.



Και οι δύο επικεφαλής του ΟΗΕ απέτυχαν να εκπληρώσουν την εντολή που είχαν ορκιστεί να υποστηρίξουν: «να σώσουμε τις ερχόμενες γενεές από τη μάστιγα του πολέμου, να επαναβεβαιώσουμε την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να καθορίσουμε τους όρους (προώθηση) της δικαιοσύνης ... ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών (σε όλα τα έθνη και τον σεβασμό) στο διεθνές δίκαιο (και) την κοινωνική πρόοδο ... για να εξασφαλιστεί ... δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ένοπλη δύναμη.»


Ο Ανάν έκανε τα στραβά μάτια στα φρικτά εγκλήματα των διοικήσεων Κλίντον και Μπους. Υποστήριξε τις οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ, που ευθύνονται για περίπου 1,5 εκατομμύρια θανάτους, συμπεριλαμβανομένων και πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Ο ίδιος υποστήριξε την παράνομη εισβολή και κατοχή το 2003 στο Ιράκ από τον Μπους, με τον ατελείωτο πόλεμο που συνεχίζεται και υπό τον Ομπάμα.
Υποστήριξε την γυμνή επιθετικότητα και κατοχή του Αφγανιστάν, δεν έκανε τίποτα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, απέτυχαν να καταδικάσουν την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης ή και τον πόλεμο του 2006 στην επίθεση κατά του Λιβάνου.
Καθ 'όλη την διάρκεια των δύο θητειών του, ήταν ένας πιστός υπηρέτης των Αμερικανονατοικών, αγνόησε τα δεινά των Αφρικανών σε όλη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της εξαθλίωσης των Μαύρων της Νότιας Αφρικής στην μετα-απαρτχάιντ περίοδο.
Υποστήριξε τους τραμπούκους «ειρηνευτές» παραστρατιωτικούς του ΟΗΕ στην Αϊτή, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, τη Λιβερία, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Σουδάν.


Ο Μπαν Κιμ Μουν δεν υπήρξε διαφορετικός, παρά ένα πιστό ιμπεριαλιστικό εργαλείο, στην υπεράσπιση του απαράδεκτου σε όλη την διάρκεια της θητείας του, σιωπηλός για τα άθλια ισραηλινά επαναλαμβανόμενα εγκλήματα. Στην Κύπρο δεν έκανε τίποτα.
Απέτυχε να καταδικάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε ο ίδιος να καταγγείλει την ηγεσία των ΗΠΑ για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την διαρκή επιθετικότητα. Δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ για την πατρίδα του την Κορέα που είναι κομμένη στα δυο από του Αμερικάνους.
Υποσχέθηκε να είναι ένας «υπηρέτης της αρμονίας και γεφυροποιός». Καθ 'όλη τη διάρκεια της θητείας του, ενώ αυτός είναι το πολικό αντίθετο από αυτό που ορκίστηκε να υπηρετήσει, παραβιάζει συστηματικά βασικές διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συνένοχος με τους νατοϊκούς για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου.


Ο ΟΗΕ δεν είχε ποτέ μια γυναίκα γενικό γραμματέα!
Τέσσερις μάχονται για τη θέση μαζί μέχρι στιγμής, κυρίως η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ. 
Από το εργατικό κόμμα με σαφή τοποθέτηση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, πέτυχε στην θητεία της την μικρότερη ανεργία, στον καπιταλιστικό κόσμο, έχει τοποθετηθεί σθεναρά κατά των πυρηνικών.


Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν (έμπειρος διπλωμάτης) χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας κίνηση την επόμενη εκλογή Γενικού Γραμματέα, καλό είναι να έχει όσο το δυνατόν την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη μεταξύ των μελών των Ηνωμένων Εθνών.»


Η εκτελεστικός διευθυντής του ΟΗΕ από την Βρετανία Natalie Samarasinghe τόνισε ότι σε όλη την ιστορία του σώματος (ΟΗΕ), οι υποψήφιοι ήταν πάντα άνδρες, «θα ταράξει τα νερά».


Τον Ιανουάριο, «έσκασε» μια φήμη, που υποδηλώνει το ενδιαφέρον του Ομπάμα. Αλήθεια ή όχι μένει να δούμε. Αυτός θα προτιμήσει κατά πάσα πιθανότητα τα πολλά εκατομμύρια δολάρια γράφοντας ευκαιριακά βιβλία, αμειβόμενες ομιλίες, και άλλους τρόπους που θα τον κάνουν πλουσιότερο.


Ο ΟΗΕ δημιουργήθηκε μετά το Β' παγκόσμιο για υποσχόμενος να δράσει για την ειρήνη. Σήμερα απροκάλυπτα είναι ένας οργανισμός χωρισμένων εθνών. Είναι ένας οργανισμός - νάχουμε να λέμε σαν το ευρωκοινοβούλιο - βάζει την λαστιχένια σφραγίδα του στα εγκλήματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία, η Συρία, το Σουδάν, η Υεμένη, η Λιβύη, το Ιράκ, το Κουρδιστάν, η Παλαιστίνη, το Μάλι, το Αφγανιστάν, ... περιμένουν την ειρήνη που είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο. Οψόμεθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...